talaiot

en un petit pais, un petit cim; un bufec, un crit, una mirada. Tot plegat, un passeig escàs, curt, per un camí abrupte i aspre des d'on veure neixer la llum del sol i cercar l'impertorbable ponent. Com el propi viatge de la vida, un principi i un final, des del cau del nostre propi món per refer-lo cada dia

dilluns, 13 de novembre del 2017

Els “italians” i el “semàfor”: entre el record i la llegenda d’una costa inaccessible

la Punta des Mut, des Tramadiu i la Punta des Banc
Com he dit en altres ocasions, la costa de Begur és abrupte i aspre. En molts punts és gairebé inaccessible. Els pendents sobtats, les tarteres inestables, els penya-segats tallats a cops de mall, els corriols estrets i sinuosos, ...i  les vistes, esplèndides, espectaculars! I, pel que fa els accessos, gairebé sempre, difícils i de mal anar. Però, a voltes, més desconeixement que per altre raó. Els accessos demanen una certa prudència, i prou. Això és suficient. Certament, si hom vol anar a pescar a la punta del Cap de Begur  l’accés ja és força més complicat i, en algun punt, perillós; tot i que, he de reconèixer que aquest és un problema que jo no tinc: malgrat que mai faig fàstics a un bon suquet de peix,  a un sard, a un besuc de la piga o un déntol al forn, o a una senzilla fregida d’anxoves, anar a pescar no és lo meu: em canso, m’avorreixo i, al final, si tinc sort i pesco algun petit peixet, em fa llàstima i el trec de l’ham, i el torno a l’aigua. 
espadat d'en Serrallés
Però, el que anàvem. Jo, des de mar, he vist nombroses vegades pescadors de canya sobre els espadats extra-plomats del Cap de Begur, a la costa dels “italians”, més enllà de l’espadat d’en Serrallés, entre la Punta i la minúscula platja des Falcó, a sota la Vinya Espatllada i el Cap de Begur. Aquest és un sector de la nostra costa molt poc concorregut, sempre que hi he anat per terra no he trobat mai ningú. Però, us ho asseguro, pega la pena. Les vistes són llargues, la costa de Fornells, Aiguablava , ses Falugues, el Puig de les Pasteres, el Cap de Sant Sebastià, ... fins i tot, el Puig del Mas Nou, entre Palamós i Platja d’Aro, queden al nostre abast visual. En un dia clar, l’espectacle està assegurat  i la sensació de petitesa que hom arribar a sentir, també. De quan en quan, cal anar-hi, sempre reconforta palpà d’una manera senzilla i natural la nostra veritable importància.

Així que, avui faré aquest petit recorregut de la nostra costa per tal de posar-me al dia. Com dic, des de dalt del son Ric fins a la punta del Cap no hi ha molta distància, menys de dos quilòmetres. La primera part, passo pel carrer de la Magnòlia (ara asfaltat de nova planta fins a la cruïlla amb el carrer de la Font de la Salut), i quan s’acaba l’asfalt segueixo recte pel mateix carrer fins al final, on trobo el primer gran mirador cap a llevant i migjorn, i el GR92 que, des de sa Tuna, s’aboca cap a la Platja Fonda. Em deturo, guaito el paisatge, ... “ostres, feia dies que no hi venia” - penso. “Quina grandesa!”,  “Com hi ha Deu!” - diria la meva avia. 
vista de Fornells i Aiguablava

Després d’aquesta primera catarsi contemplativa, remunto pel camí del GR i segueixo cap el Puig de sa Guàrdia. El camí que faré avui és curt, però és ple de llocs per badar. “Mira, ja el tenim aquí, el Puig de sa Guàrdia!”  De nou, una aturada, quatre passes cap a dalt i apa, a seguir badant. Després, passo pel mig de quatre pins mal comptats i un cop he deixat el GR, que segueixi el seu camí cap a l’esquerra per baixar cap el sector de la Borna en el seu camí cap a sa Tuna, continuo recte pel camí més fressat  (al front hi ha també un corriol que passant pel cim de la serra porta fins a l’entrada del “semàfor”) que em conduirà cap un paratge ara trist i abandonat, un lloc que volia ser una destinació idíl·lica per a uns quants privilegiats (gent important del món castrense) i que va acabar essent un bon bunyol constructiu que ens recorda vells temps, més de pena que de glòria. Estem a l’entrada d’un projecte residencial per als comandaments de l’exercit. 
el "brunyol" de la costa dels "italians"

Ara en parlaré d’això. Parlaré d’aquesta obra frustrada incrustada sobre la Vinya Espatllada en la costa dels “italians”. Però, abans deixeu-me que faci una petita disquisició: d’on ve aquets nom dels “italians”?. La veritat és que no ho sé. Podria venir del nombrós trànsit de vaixells italians, especialment genovesos, que ja des del segle XIII hi hagué per tota la costa? Podria recordar la presència de pescadors italians en aquest sector, donada la intensa activitat de pesca del coral que es feia a la costa de Begur, i que provocà, també, molts intercanvis comercials i humans amb la península italiana?; o prové, d’acord amb l’origen del Convent de Santa Reparada (fet el 1730 per l’Ordre dels Mínims en honor de la santa, patrona de Begur), d’una llegenda popular que parla d’uns mariners italians que van està a punt de naufragar molt a prop de sa Tuna i que, després de resar amb fervor davant la imatge d’aquesta verge que - pel que sembla - duien al seu vaixell, varen trobar refugi i salvació a sa Riera; i que, encara més, després de dos intents fallits de tornar-se’n  a la mar, varen decidir fer ofrena de la verge a l’indret salvador (1), construint-li  un altar a un bell racó del camí de l’Aigua, que va des de sa Riera a Begur?. Ves a saber, jo no he tret l’aigua clara.

la punta i la platja des Falcó
Seguim, estàvem  l’entrada del “brunyol”, com es diu a l’Empordà. Primer hi trobem un portal d’entrada amb una escala de pedra a l’esquerra que sembla voler vigilar l’accés des de dalt de la muntanya;  uns quants metres més enllà, una mena de construcció inacabada, plena de grafits, que ha estat “okupada” i mig derruïda, i que semblaria un esbós de cos de guàrdia. Més endavant, una construcció a l’esquerra, derruïda, esquarterada i ocupada per la natura; i, al final, l’esquelet d’una estructura de formigó d’una “residència amb vistes al mar”. Resumint: un esperpent que mira el mar sense cap vergonya i sense que ningú es preocupi de tirar-ho tot a terra per recuperar la bellesa descomunal d’un paisatge que impressiona.  Ai, l’administració! Quanta feina hi ha per fer, encara!

A l’esquerra d’aquesta “mumaraca” hi surt un corriol que voreja l’espadat per dalt. És un corriol un xic sinuós, amb un parell de punts perillosos i que cal vigilar. Pega la pena fer-lo: les vistes del mar són espectaculars, i amb poc més d’un quart ens portarà al sector de l’antic far de Begur, el ”semàfor”.  A mig camí, trobem un precipitat sender que s’aboca cap a la Punta d’en Falcó. Perillós, relliscós i sinuós, no el recomano. 

Més endavant, el camí baixa per tornar a pujar, després. Així, s’arriba a una mena de tartera que ens convida a anar cap a dalt; però, davant, si ens hi fixem, entre dues llesques de roca ben verticals, s’insinua un pas molt estret, passem i ... “voilà”: que és això? una cova? una caverna? sembla  la gruta on estaven mig amagats els canons de “Navarone”! – em passa pel cap; entrem i veiem que té una altra boca de sortida, és un túnel.  

Fem la petita travessa i, ves per on, trobem el camí i la porta d’entrada del “semàfor”. Quan es va fer aquest túnel?, per què es va fer?, quina havia d’ésser la seva utilitat?; és probable que sigui de l’època de la “maldita” Guerra Civil del 36, o potser de quan, per allà el segle XVIII, es varen posar enclavaments artillers (de fet, fins fa molt pocs anys, encara hi havia una peça d’artilleria ben bé al costat del Mas d’en Pinc; peça que es va treure quan l‘Ajuntament de Begur va fer les darreres reformes a la que havia estat la casa de la Carmen Amaya) a la nostra costa per defensar-la dels corsaris estrangers (també n’hi havia de corsaris catalans, i molts) o de les fragates angleses (2).  I jo que em pensava que havia descobert no sé pas què!  
l'antic far de Begur, el "semàfor"

Bé, ja he arribat gairebé al final del meu petit passeig. La reixa de la porta d’entrada al malmenat “semàfor” està tancada. A mà esquerra hi ha un corriol que dóna la volta als contraforts del far. No cal dir que les vistes del mar són espectaculars. Per darrera de tot, un petit portal trencat permet el pas cap a l’interior del recinte. El paratge és depriment; tot està fet malbé: finestres esbotzades, sostres mig caiguts, pintades varies, una obertura (amb escala de ferro, inclosa) al terra i al mig del patí que dóna accés a una mena de sitja o magatzem, .... El que deia abans, quina pena, quanta feina per fer, encara!

les illes Medes i el Puig Paní, al fons
I a partir d’aquí, girar cua i cap al punt d’origen. Podem agafar aquell petit corriol que abans comentava que transcorre per damunt de la serra del Puig de sa Guàrdia, o senzillament agafar el camí general d’accés que, passant pel capdamunt del barri de la Borna, en poc més de mitja hora ens durà a través d’una ombrívola i humitosa, però alhora bonica, carretereta plena de brucs i alzines, fins a dalt de Begur, al son Ric. Tot plegat un passeig, amb un cert aire de descoberta i d’aventura, ben agradable. I si el dia és assolellat cal portar una bona gorra i unes ulleres de sol ben posades, el paisatge del mar vist des de dalt de les muntanyes de Begur és enlluernador i l’espectacle inabastable.


  1. (     veure “Llegendes de mar de la Costa Brava”, de Miquel Martín, pl. 322
  2. (     veure “Pirates i Corsaris”, de Gabriel Martín, pl. 95 i següents