talaiot

en un petit pais, un petit cim; un bufec, un crit, una mirada. Tot plegat, un passeig escàs, curt, per un camí abrupte i aspre des d'on veure neixer la llum del sol i cercar l'impertorbable ponent. Com el propi viatge de la vida, un principi i un final, des del cau del nostre propi món per refer-lo cada dia

dimecres, 26 de juny del 2013

com un funàmbul

 



On anem? ....
Silenci i dolor es donen la ma agermanats com estan
per la indolència de les ombres que ballen el ritme trepidant que
marquen les sirenes de les fàbriques i de les veus mil vegades repetides
que ens aboquen a l’esclat ingovernable de la humana follia
mentre que el cel enfosqueix inevitablement quan
els desapareguts estels de la nit dels nostres somnis
ens assenyalen els límits  que hom veu al firmament
perduts com un funàmbul que vol creuar les cingleres
sense xarxa ni bastó ni esma per fer-ho


On som? ....
De manera frenètica cerquem les expressions
els mots justos que ens permetin definir l’esperit
l’ànima exacte de les coses i dels fets que ens envolten
enmig de la creixent remor que ens ennuega i esclafa
en el camí mig perdut de la nostra existència


Que volem? ....
I volem fer per eixir amb la ma ni que sigui trèmula
I sentim el batec dels cors muts i tancats
I la por pel demà ens ofereix l’escenari ideal per crear
I l’angoixa d’avui es presenta com un llampec d’ira
I una esperança retrobada per lluitar


Que fem? ....
Quan la raó reneixi la paraula esdevindrà l’eina de tots
d’un primer crit que esmicolarà el silenci en petits bocins    
que s’escamparan com una tramuntanada de llum imparable
per la força dels nous fets i dels nous mots construïts
que imposaran una nova llei per a la nostra justícia comuna
per a l’amor oblidat i enyorat on les mans obertes s’oferiran
pels cors humans en uns temps en que l’Esperit esdevindrà el timó
a l’abast de tothom i la guia on el pèndol de la vida donarà
l’equilibri necessari per creuar i gaudir de tu















dilluns, 17 de juny del 2013

La carta de Winstanley


A la seva Excel·lència Oliver Cromwell, general dels Exèrcits dels pobles d’Anglaterra, Escòcia i Irlanda:
............................
I aquí deixo això a les vostres mans, em postro humilment davant vós i em subscric,
Un veritable amant del Govern del Poble, de la Pau i de la Llibertat
Novembre  5, 1651         
Gerrard Winstanley “ (1)


Així comença i acaba una respectuosa i pròvida carta que, com a pròleg a la seva obra  “El dret de llibertat” (“The Law of Freedom”), escrigué en Gerrard Winstanley  a qui de 1653 a 1658 arribaria a ser anomenat  gran “Lord Protector” de la inicial Commonwealth  (Mancomunitat o administració de la “riquesa comuna”) d’Anglaterra. En un llenguatge ple de cites i reflexions de tipus religiós, plantejava un seguit de reflexions i de demandes que podríem semblar molt radicals i igualitàries per a l’època, però que, malgrat el temps passat, ens semblen d’allò més actuals, com ara:

La idea del canvi social, en l’objectiu d’un món més just:
“... l’esperit de la Creació s’orienta cap a la transformació del món ... “

La idea de la lluita de classes i a la supressió de l’explotació del treball:
“ ... els homes rics viuen fàcilment, menjant i vestint gràcies el treball d’altres homes i no pel treball d’ells mateixos ...  obtenen tot el que tenen de la ma dels treballadors ... “

La idea del treball comú i cooperatiu:
“ ... si altres homes l’ajuden a treballar llavors aquelles riqueses són dels seus veïns tant com seves, perquè són el fruit del treball d’altres homes així com del seu propi”

La idea de la supressió de la propietat privada (de la terra) i del seu comerç:
“... quan la terra fou per primera vegada comprada i venuda, molts no donaren els seu consentiment .... per ser quelcom incorrecte que priva els descendents dels seus drets naturals i les seves llibertats ... aquesta compra i venda portà, i segueix portant encara, descontentament i guerres ... “ 

I en conseqüència,

El dret a tenir una terra i un lloc on poder viure:
“vos que teniu el poder de la terra a les vostres mans .... heu ... d’assignar la terra alliberada als oprimits comuners que us han ajudat ...”

El dret a la llibertat d’expressió:
“ ...  si algú expressa judici en les coses de Deu, en contra a l’informe dels clergues   ..... és empresonat, esclafat, destruït ...”

El dret a la informació veraç i a la llibertat de pensament:
“ estan llençant principis subtils a les ments del poble ... produint desafecció de l’esperit ...”

El dret a un sistema fiscal just:
“ ... la càrrega dels delmes es mantenen encara sobre els nostres terrenys....així com els censos dels senyors feudals ... “

El dret a una administració de justícia i una Llei justa i igual per a tothom:
“en molts tribunals i en casos legals, la voluntat d’un jutge i d’un advocat regula per sobre de la lletra de la llei ...”  i sovint “ ...  veiem els usos de la llei mateixa; és la mateixa que era ... només ha canviat el nom ...”

El dret a la igualtat real de les persones:
“ ... el poder dels senyors feudals encara segueix ...    el pobre es manté pobre encara i la llibertat comuna es manté allunyada d’ell   ... nosaltres veiem com un home destacat afavoreix un altre i l’home pobre no té consol .... els habitants inferiors i els treballadors tenen totes les càrregues, cultivant la terra, pagant impostos i donant suport més enllà de les seves forces ...”

El dret a tenir un govern veraç, complidor, ...
“ ... no es corona d’honor en tant que les promeses i els compromisos ... contrets amb els vostres amics tinguin compliment”

I just:

“ ... direu, nosaltres hem d’estar subjectes al governant; és veritat, però no hem de tolerar als governants que reclamen com a seva la terra i no nostre .... un governant és mereixedor de doble honor quan governa bé, és a dir, quan ell mateix està subjecta a la Llei  ... i vetlla perquè les lleis siguin obeïdes, i no a la seva pròpia voluntat ...”

Winstanley acabà la carta fent la proposta d’una “plataforma de govern de la república”, per tal d’aconseguir una llibertat completa del poble, un veritable  “Commonwealth’s government” (2) - “Govern del Poble”-,  un “govern saludable”  on el poble pogués viure en llibertat a la seva terra, sense delmes ni censos. Un govern que miri perquè tothom sigui igual;  igual en els fets i en la riquesa. Perquè diu: “¿..  és la compra i la venda una llei justa?” , i contesta: “No,  ... per ser defraudats en la compra i en la venda, ... però després ells seran lliures de tot, perquè els magatzems comuns són riquesa per a tot home, i no solament per a alguns” . Doncs, segueix, “Cap home serà més ric que un altre? No hi ha necessitat d’això, perquè les riqueses fan vanitosos els homes, superbs i opressors  dels altres”  ... però això no voldrà dir que tothom sigui igual, no!; i afegeix: “¿no tindrà cap home més títols d’honor que un altre? ... Sí. En la mesura que passi per diferents càrrecs ... que descobreixi algun secret en la Natura ...”  però, en aquesta vida comuna i igual, diu:  “... encara que la terra i els magatzems siguin comuns a totes les famílies, encara cada família viurà a part com ho fan ara" 

Tota una declaració d’intencions i de voluntats en un home de mitjans del segle XVII que, seguint en Tomás Moro, defensava l’abolició de la propietat privada, ja que considerava, com molts anys després faria en Proudhom, que la propietat era un robatori al comú; i que creia, en contra de Hobbes, que l’home en estat de naturalesa és congènitament bo i lliure (3), i que la vida en societat s’expressava en l’aplicació de les lleis de la república, nascudes de la cooperació i l’ajuda mútua. Tot un avançat en el temps, des d’un punt de vista social.

Han passat més de 361 anys d’aquella carta, i hom pot pensar que el món ha canviat molt. I és així, efectivament. Malgrat que la nova classe social ascendent – la burgesia - que en el curs dels propers dos segles, el segle XVIII i XIX, havia de portar a Anglaterra a crear l’imperi més gran que havia conegut la Humanitat des de la caiguda de l’Imperi romà, hores d’ara ha entrat en una fase de descomposició i decadència moral que exigeix una nova revolució social i política.
En aquells moments, feia poc més de 10 anys de l’inici de la revolució anglesa del 1640, que acabaria a finals de gener del 1649, tallant el cap del rei Carles I. El líder del parlament, l’Oliver Cromwell, governaria la nova república anglesa amb ma de ferro; una veritable dictadura que acabaria, al moment de la seva mort el 1658, amb la restauració de la monarquia el maig del 1660. En qualsevol cas, com afirma l’historiador Christopher Hill: “L’estat feudal que preservava l’ordre social antic fou destruït violentament i el poder va passar a mans d’una nova classe, fent possible un desenvolupament més lliure del capitalisme. La Guerra Civil fou una guerra de classes, en la que el despotisme de Carles I fou defensat per les forces reaccionaries de l’Església oficial i dels terratinents conservadors. El Parlament va vèncer al Rei perquè podia apel·lar el suport entusiasta de les classes comerciants i industrials de la ciutat i del camp, dels pagesos acomodats i de la gent de la cultura i, també, d’àmplies masses de la població sempre i quan aquestes estiguessin disposades a comprendre el significat i l’abast de la lluita” (4)

Però, com sempre passa a les revolucions, no tothom volia el mateix. En front de la gran aristocràcia i la noblesa que recolzava el rei - els realistes -, en el bàndol de la revolució hi havia la gran burgesia comercial i els  sectors de  terratinents i d’aristòcrates  - els presbiterians -  lligats a la mateixa;  la noblesa mitjana més progressista i els pagesos rics  - els independents - ; els comerciants i la petita burgesia urbana; i la pagesia pobre i gran part de la població. Tots, tenien interessos diferents: els dos primers grups socials, els més rics i poderosos, tenien por d’una democràcia massa radical; la petita burgesia més radical, d’on sorgiria el moviment dels “igualadors” (“levellers”), volia aprofitar la revolució per acabar amb la corrupció dels monopolis lligats amb el Parlament, establir la llibertat de comerç i aconseguir la separació de l’Església de l’Estat, acabant amb la xacra econòmica dels delmes i els censos; i després el poble ras, una part del qual, uns quants dels camperols més pobres i sense terra, conformaria el moviment dels “veritables igualadors” (“true levellers”), coneguts com els “cavadors” (“diggers”), pregonaven una mena de comunisme agrari, on “l’home pobre té el mateix dret a posseir la terra que el ric”, com afirmà en Winstanley. Els “cavadors” practicaven una mena de comunisme pacifista, de resistència passiva: no proposaven la violència de classe ni l’expropiació dels més rics, sinó que volien que els pobres s’apoderessin de les terres incultes i les treballessin en comunitat (5); com de fet ho varen intentar, liderats per en William Everard,  amb l’ocupació i el treball de les terres abandonades de St. George’s Hill, des del 1649 al 1652.  Un perill revolucionari que fou destruït pel nou poder republicà, controlat pels “presbiterians” i els “independents”; és a dir, per la noblesa i els propietaris rurals, a través de les tropes de l’exèrcit de Cromwell.

El comunisme de Winstanley s’avança en els temps i sorgeix com la veu dels desposseïts, com la veu de les masses inarticulades, com la veu autèntica del que seria la utopia proletària, que s’estructuraria dos segles després en el moviment obrer internacional. És la primera veu de la consciència de l’home corrent en la meta d’una societat més justa (6)

(1)    -  “El derecho de libertad o la verdadera magistratura restaurada”, pl. 17 a 36, de Gerrad Winstanley, introducció de R. Garzaro
(2)    - “Gerrard Winstanley, selection from his works”, pl. 120 i següents, editat per Leonard Hamilton
(3)    – “El Radicalismo en la Revolución inglesa”, pl. 13, de Pablo Romero Gaballo, Revista electrónica de Historia Constitucional nº 3, juny 2002
(4)    -  “La revolución inglesa, 1640”, pl. 11, de Cristopher Hill
(5)    -  “Utopias de la revolución inglesa”,pl. 5, de Maria Luisa Berneri
(6)    -  “Història de la Teoria Política”, pl. 365, de George Sabine



dimecres, 5 de juny del 2013

Una nova burgesia catalana?

Per tal d’apropar-nos una mica més al contingut i a la diversitat ideològica de la burgesia catalana actual, farem una breu descripció de la seva evolució des de finals del franquisme i mirarem, ni que sigui a vol d’ocell, la representativitat actual de les seves principals organitzacions empresarials.

Com diu en Salvador Aguilar, en línia amb la tesi d’en Jordi Solé Tura sobre el paper conservador i reaccionari de la burgesia catalana, el paper de la burgesia catalana, des de l’època de la a transició política del post-franquisme, ha estat de “modernització relativa de portes cap a fora i de política reaccionària de portes cap a dins”  (1). El seu paper ha volgut compaginar una obertura de l’economia espanyola en una societat més oberta amb el control polític de la transició. I això, la burgesia catalana tenia clar que no ho podia fer ella sola; ho tenia de fer conjuntament amb les classes burgeses (de caràcter més parasitari i oportunista) de la resta de l’Estat. I si al llarg del segle XIX no fou capaç de fer valdre els seus interessos, molt menys ho podria fer després de la mort del dictador, quan la seva fusió amb la resta de la burgesia estatal s’havia fet, com deia l’Ernest Lluch (2), en condicions de subordinació.   
el cas Matesa és representatiu de la lluita interna dins del franquisme

Tot i això,  al moment de la mort del dictador Franco, al iniciar-se l'anomenada "transició" democràtica, la burgesia catalana va voler agafar ben fort el timó econòmic de l’Estat per no perdre el control social dels país. Es tractava de planificar el postfranquisme. Les elits econòmiques catalanes varen voler continuar al davant (com de fet ja ho estaven des dels anys 60 amb l’inici de Pla Nacional d’Estabilització Econòmica, dissenyat per en Joan Sardà i Dexeus i en el qual van col·laborar molt directament catalans il·lustres com en Laureà López Rodó o Pere Cortina Mauri) per mirar que els interessos dels industrials catalans fossin preponderants a Madrid. D’alguna manera, com els industrials catalans del segle XIX, els Güell, els Muntada, els Lambrús, ... pretenien de nou catalanitzar Espanya, en el sentit d’impulsar una cultura de la productivitat, del treball, del diàleg i del sacrifici. El missatge calvinista que oferia l’Obra de l’Opus Dei, amb la seva santificació del treball, canalitzaria bona part del capital humà per fer-ho.
Laureà López Rodó

Personatges com en Carles Ferrer Salta o l’Alfred Molinas, al davant de la CEOE; d’en Rafael Termes, amb l’Associació Espanyola de la Banca; d’en Josep Maria Figueras, de les Cambres de Comerç;  d’en Claudi Boada, al capdavant de l’Institut Nacional d’Indústria i del Círculo de Empresarios i de la Asociación para el progreso de la Dirección, varen voler capitalitzar l’economia de la transició.  En alguns aspectes s’han varen sortir, en d’altres no. Deia en Carles Ferrer Salta, poc després de l’intent de cop d’Estat del 23F: “nosotros estamos a favor del Estado de las Autonomías pero no de cualquier Estado de las Autonomías. Hay que definir, por lo tanto, el modelo de Estado al que queremos llegar” (3). I poc abans, deia un altra català de bona soca, com l’Alfred Molinas, en aquell moment president del Foment del Treball, mostrava les seves discrepàncies entre les posicions ideològiques del Foment del Treball Nacional i Convergència i Unió i la Generalitat: “Nosotros coincidimos absolutamente con Cambó cuando decia que no podia concebir una Catalunya rica en una España pobre. Nos opondremos a todo lo que represente levantar barreras diferenciadas económicas con España. Nuestro mercado fundamental son las otras regiones españolas., Esta postura justifica nuestra oposición al intento de la Generalitat de crear un marco de relaciones laborales específico para Catalunya”  (4). Ja ben aviat es veia que no tothom volia el mateix.

De bon començament quedava clar que no hi havia un sol projecte polític dels representants de la burgesia catalana per a Catalunya. La dreta catalana representada per una Convergència, que en aquells moments tenia uns aires més propers a la socialdemocràcia europea (el PSOE - i el PSC -  encara es considerava un partit marxista), no era exactament la mateixa dreta de la democràcia-cristiana d’Unió, o la que venia de la ma de la UCD o de la Aliança Popular. L’escenari polític s’estava tot just començant a definir. La burgesia catalana tenia diversos representants perquè també hi havia diversos projectes ideològics i diversos interessos econòmics, uns consolidats i altres en formació. Aquesta lluita ideològica es detecta molt clarament en el paper exercit pel Cercle d’Economia l’any 1977: va impulsar decididament la creació de la CEOE, en un projecte obert i europeista, de democràcia liberal i economia social de mercat dissenyada per alguns dels cadells de la burgesia catalana, però  va fracassar en la seva implantació hegemònica inclús en dins del mateix Foment del Treball Nacional, que va quedar de bon antuvi supeditat i en un segon pla respecte  a la mateixa CEOE. La CEOE que va sortir no tenia res a veure amb el projecte impulsat. Com deien Barceló, Muniesa, Vidal Villa i Aguilar, a Catalunya “la clase dominante tiene que tratar de ser, además, dirigente. Tiene, en suma, que ejercer la hegemonía más allá de la coerció, pero no dispone de los medios”  (5). Per a uns era necessari el pacte amb tot el que quedava de les institucions franquistes: amb l’antiga Confederación Nacional de Sindicatos, les Cambres i el Consejo Nacional de Empresarios. 

Amb tot, el triomf electoral del 1982 de la socialdemocràcia del PSOE va obligar a definir noves estratègies, que a la llarga donarien uns resultats econòmics en bona d’acord amb els interessos del gran capital català, però que no foren igualment reeixits, des d’un punt de vista ideològic, per a tothom. La inserció del capital espanyol (i català) en un marc internacional cada dia més ampliat, amb la incorporació d’Espanya al Mercat Comú i la transició de l’economia capitalista cap una creixent terciarització en els països més desenvolupats, amb la recerca constant de noves localitzacions i de nous mercats per compensar la baixada de la taxa de benefici (d’explotació)  havia modificat substancialment les interessos del capital català (un sector tan important com el tèxtil ha quedat en un no res) i la mateixa composició social de la burgesia catalana. 
les foneries de Sagunt avui són un monument

La “reconversió industrial” feta pel govern socialista d’en Felipe González és paradigmàtica dels canvis estructurals que s’han produït a l’economia espanyola en els darrers 30 anys. Fa pocs dies afirmava en Jordi Pujol que no s’han havien sortit, “amb Espanya no hi ha res a fer”, i ara, en un acte fet el dia 23 de maig amb l’Assemblea Nacional de Catalunya –ANC- , ha afirmat  que “voler formar part d’Espanya va ser un somni ingenu” (6). Podem pensar doncs que, dins de les antigues famílies de la burgesia tradicional catalana encara queda un sector més romàntic, més “catalanista”, que pensa que, malgrat tot, els interessos de Catalunya com a nació van més enllà del simple interès econòmic transnacional actual, o millor, que els seus centres d’interès econòmic estan més diversificats o són més complexos. Però, es que, a més, en tot el procés de reestructuració industrial  que ha sofert Catalunya en els darrers 30 anys han sorgit a nivell local nous sectors de petita i mitjana burgesia lligats als nous sectors productius emergents. El fet és que l’obertura internacional de l’economia catalana ha estat imparable en les darrers 25 anys.  Si el 1987 les exportacions cap a l’estranger representaven el 12,7% del PIB de Catalunya, el 2011 eren ja del 31%, i per primera vegada el total de les exportacions estrangeres de les empreses radicades a Catalunya era superior al de les realitzades amb la resta de l’Estat (un 53% envers un 47%). Com afirma l’economista Josep Oliver: “L’economia catalana està efectuant ja la transició des d’aquell model de creixement basat en la demanda interna i els avantatges competitius vinculats als baixos costos, a un altre en que la demanda exterior i, per tant, la competència internacional són, i cada cop ho seran més, l’aspecte determinant” (7)  

amb més de 10000 socis és tot un referent  burgés
Per tant, malgrat el que deia en Millet sobre que sempre són els mateixos 400 - els que es troben el Liceu (el Cercle del Liceu, té uns 1000 socis), el Palau de la Música (l’Orfeó Català en té més de 1700); a les llotges del camp del Barça i de l’Espanyol, el Consell d’Administració de la Caixa; el Real Club de Polo; el Reial Club de Tennis Barcelona; el Real Club Naútico de Barcelona; o el Real Club de Golf El Prat (la devoció a la “corona” ha estat, des del seus orígens, una constant de l’alta burgesia catalana) ... sembla evident que en els darrers anys s’ha donat una reestructuració de la burgesia catalana. Si analitzem les organitzacions empresarials que avui operen a Catalunya, i el seu posicionament davant de l’onada sobiranista que s’està produint el nostre país, tindrem una idea més aproximada de la seva representativitat.

Dues són les principals organitzacions empresarials que operen a Catalunya: El Foment del Treball Nacional, presidit per en Joaquim Gay de Montellà, que s’ha manifestat reiteradament pel compromís i el pacte amb Espanya (amb la seva campanya “anem per feina”) , que té actualment uns 1500 socis individuals i empresarials: és, com hem dit, el representant a Catalunya de l’organització general dels empresaris espanyols, la CEOE; ara presidida per un altre català de classe alta, en Joan Rosell. Les petites i mitjanes empreses de Catalunya, la PIMEC, fundada el 1997 de la unió de PIMEC i SEFES i amb en Josep Gonzalez de president,  que històricament ha tingut un posicionament d’acord amb el projecte catalanista de la CiU d’en Jordi Pujol, i que és l’organització representant dels petits i mitjans empresaris, així com de les microempreses i dels autònoms de Catalunya, i que diu que representa el 90% de les més de 600.000 empreses catalanes. També, associades amb el mateix Foment del Treball trobem la Federació de Petites i mitjanes empreses – la FEPIME – d’àmbit estatal, i la Confederació de Comerç de Catalunya, que agrupa el teixit comercial del país. A l’àmbit rural, cal destacar l’Institut Agrícola de Sant Isidre, fundat el 1851 per 107 grans propietaris rurals i membres de la noblesa agrària de Catalunya, i que representa especialment a la gran propietat agrícola catalana, de caire conservador. Hi ha, també, altres organitzacions representatives del món empresarial, malgrat que la seva representativitat envers la classe burgesa en sentit estricte estigui més difuminada, o la seva funció sigui més de suport,  com ara: el Consell General de les Cambres Oficials de Comerç, Indústria i Navegació de Catalunya, que dóna suport tècnic i de gestió a empreses i comerços; els NEEC, els Nous empresaris i emprenedors de Catalunya, ...  ; i dins del món agrari, les Cambres Agràries, on hi participen, a més de l’esmentat Institut Agrícola, la Unió de Pagesos,  que representa un 60% de la petita i mitjana propietat del món rural del nostre país, de signe progressista, i els JARC, els Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya, que venen a representar un 25% del món agrícola. Per la seva importància, cal destacar, l’esmentat i influent Cercle d’Economia, entitat que agrupa actualment 1385 empresaris, tècnics i professionals (amb 125 entitats representades) com a lloc de debat i discussió econòmica i política, amb en Josep Piqué al capdavant, partidari del pacte i el diàleg amb les forces polítiques i econòmiques de l’Estat; i també, el Cercle Català de Negocis, associació empresarial nascuda el 26-11-2008, que vol ser un lobby de pressió política i econòmica en favor de la internacionalització empresarial i la “marca” de Catalunya, i que aposta  per l’Estat propi i la independència de Catalunya, tal i com diuen els seus estatuts i el seu president, en Ramón Carner.

Per nosaltres queda clar que, al costat del sector dominant de l’alta burgesia catalana de caire més “espanyolista” lligada a sectors financers, especulatius, energètics i de serveis públics, i que quantitativament és un sector molt reduït  (simplificant, els 1500 socis del Foment del Treball i els principals de l’Institut Agrícola de Sant Isidre, ) hi ha un petit sector de l’alta burgesia catalana que veu amb més bons ulls un projecte autònom per a Catalunya, per entendre que avui l’Estat espanyol ha perdut en bona mesura la seva raó de ser i que reivindica, juntament amb importants sectors de la mitjana i petita burgesia del país, alimentada pels tradicionals membres de la intel·lectualitat catalanista, un estat propi per a Catalunya.

si tots remen plegats, potser no són prou representatius 
De tota manera, no es pot simplificar. Qualsevol fotografia de la representativitat ideològica de les organitzacions empresarials és sempre una imatge fixa d’una complexitat social sempre mòbil i canviant. La burgesia és, com tot, plural, complexa, ideològicament canviant. No és un bloc homogeni, amb uns interessos i una ideologia comuna. És una classe social formada per empresaris, industrials, comerciants, intermediaris financers, rendistes i propietaris del capital, en les seves diverses formes;  impregnada d’una diversitat ideològica més àmplia del que hom té tendència a considerar. Els interessos empresarials són sempre diversos i dispersos. I si la burgesia, com a classe social, fa i refà el seu discurs polític a través de les diverses interpel·lacions populars, en el sentit que esmentava l’Ernesto Laclau (8), cada sector de la burgesia també lluita per tal que - el seu - sigui el discurs polític i cultural hegemònic; malgrat que, en bona lógica i en condicions normals, la burgesia més potent és també ideològicament la més influent.

Però, són aquestes les condicions que es donen avui?

Les condicions de vida i de treball en l’època de l’hegemonia del capital financer,  del capitalisme avançat, del capitalisme en crisi (vell i caduc), es poden considerar com a normals?

Té la força suficient l’elit de l’alta burgesia (en aquest cas, de la catalana) per poder imposar el seu discurs polític en consonància amb els seus interessos econòmics al conjunt de la seva classe social i del conjunt de la societat?

Queda clar que no. Per tant, el ventall d’oportunitats de canvi polític i també, i sobre tot, de canvi econòmic i social es fa evident, i la necessitat d’establir pactes interclassistes per propiciar-los són, doncs, més urgents que mai.

(1)     - “Burgueses sin burguesia”, REIS – CIS 31-85, pl. 208, de Salvador Aguilar
(2)     -  “Burgesia i economia a Catalunya”, pl. 27,  a Economia crítica: una perspectiva comparada, de l’Ernest Lluch
(3)     -  La Vanguardia, 5-3-1981
(4)     -  El País, 25-01-1981
(5)     - “La Transición postfranquista”,  1982, A. Barceló, Bernat Muniesa, J.M. Vidal Villa i Salvador Aguilar
(6)     -  elsingulardigital.cat, 24-5-2013
(7)     -  “Catalunya 1994-2003: una economia en transició”, pl. 35, de Josep Oliver Alonso
(8)     -  veure “Política e ideologia en la teoria marxista”, pl. 187 i següents, de Ernesto Laclau