talaiot

en un petit pais, un petit cim; un bufec, un crit, una mirada. Tot plegat, un passeig escàs, curt, per un camí abrupte i aspre des d'on veure neixer la llum del sol i cercar l'impertorbable ponent. Com el propi viatge de la vida, un principi i un final, des del cau del nostre propi món per refer-lo cada dia

dissabte, 12 de gener del 2013

La Defensa de la Pàtria (versió Pedro Morenés)

En el nostre país, més ben dit, en el nostre Estat, des de l’adveniment de la democràcia, a finals dels anys 70 del segle passat, els successius governs han mirat molt i molt qui posaven com a ministre de Defensa. Sortíem d’un règim on el Dictador havia cuidat i mimat i premiat els seus vells companys de fatigues. Hi havia més generals a l’exèrcit espanyol que en el dels EEUU. La nova democràcia tenia de mirar de no fer-los enfadar gaire, calia posar com a ministre de Defensa a persones intel·ligents, ben vistes i amb un cert prestigi. I curiosament és en aquest ministeri on, termes relatius, hi ha hagut més ministres catalans. Recordem, si no, el cas d’en Narcís Serra, l’ex-alcalde de Barcelona del PSC, el pianista pragmàtic, que malgrat l’inicial “OTAN, de entrada no” ens hi va portar (amb referèndum i tot) de la ma i enganyats;  o de la Carme Chacón, la noia d’Esplugues, l’escaladora candidata a secretària general del partit, voluntariosa i viatgera; els dos del PSOE.  I és que, malgrat tot, el PSOE - s’ha de reconèixer-  ha intentat sempre posar oli en una maquinària mal construïda, com és la de l’Estat espanyol, i en un col·lectiu professional hereu d’alguna de les virtuts i molts dels defectes dels antics cavallers i quixots castellans.
Defensa, una cartera delicada
El PP ho té més clar: no cal anar amb tants miraments, l’exèrcit és la clau de volta dels sistema polític espanyol, el titular de la defensa nacional ha d’esser una persona integra, ben vista i amb autoritat moral sobre la tropa. Aquest és el cas del recordat Federico Trillo, el bocamoll despistat, que deia a El Salvador “viva Hondures”, que donava un euro als periodistes com a premi per fer-li  pregunta que ell pensava (sobre l’existència a Iraq d’armes de destrucció massiva), i es feia l’anglès quan convenia, com quan es va saber que s’havia  falsejat la identificació dels cadàvers dels militars morts a l’accident del  avió Yakovlev. Encara que, ben mirat, els socialistes també varen fer ministre de Defensa a algun espanyol de cap a peus, com ara en José Bono, el cacic de la Manxa, profund admirador de les virtuts castrenses.
Morenés està ben relacionat

I si aquesta mirada "espanyolera" es veia clarament en el govern de l’Aznar,  també és la llum i la guia del govern d’en Rajoy. I és que l’actual ministre de Defensa, el senyor Pedro Morenés, té llum pròpia en el “firmament nacional-espanyolista” del govern marianista. Ja no cal que parlem del neofeixista ministre de Cultura i Educació, senyor Wert, o del ultraliberal Margallo, o de les àvides senyores ministres de la Cort, no. En Morenés  és una persona de provada autoritat en el camp de la defensa nacional, un espanyol d’una “neutralitat” a prova de bomba en el camp de la Defensa, per la seva  llarga trajectòria professional en el camp de la seguretat i de l’armament, como és veu en la seva targeta de presentació: ex-director general a Espanya de la empresa pan-europea de míssils MBDA.7; ex-conseller, primer personalment i després a través de la societat unipersonal Boguillas, S. L., d’Instalaza, S.A. (societat que té interposada una demanda contra l’Estat de 40 milions d’euros, per danys emergents i lucre cessant), principal fabricant espanyola de bombes de dispersió; ex-conseller de Aritex, empresa que participa en el disseny del  nou avió militar europeu A400M; ex-president de Kuitber, una consultora del sector de la defensa i la seguretat; i ex-conseller de Gamo-Outdoor, un fabricant  de rifles d’aire comprimit. També és propietari de I-Sec Ibérica, una consultoria del sector de la Seguretat; i ha tingut diferents càrrecs a Repasa, Ingenio 3000, Construcciones Navales del Norte S.L., .... 
Doncs sí, el ministre Morenés és neutral,  sense interessos i moralment intachable, com queda demostrat quan justifica la venda d’armes d’Espanya cap a països com ara Pakistan, Aràbia Saudí, Bahrain, Colòmbia, Egipte, Estats Units, Israel, Ghana, Mèxic, .. tot dient:  “Nada es perfecto en política y en el mundo”, arrel de les preguntes fetes per la Cadena Ser respecte als països destinataris de l’armament fabricat a Espanya (recordem que la Llei 3/2007, de 28 de desembre, “Sobre el control del comercio exterior del material de defensa y el doble uso”,  regula la venda d’armes a països on el seu ús sigui susceptible d’alterar la pau, la seguretat o l’estabilitat, ja sigui a nivell mundial o regional; o puguin ser utilitzades en operacions de repressió interna o de violació dels drets humans, vulnerant els compromisos internacionals contrets per Espanya).
Morenés ja té els tancs a punt

Ara ha fet un nou pas endavant, com faria un bon militar ben decidit, fent costat els altres dos primeres  espases del govern, els senyors Wert i  Margallo, en la celebració de la Pasqua Militar (quines coses celebrem, oi!).  Ara, el senyor Morenés es despenja dient que l’exercit està tranquil  i que “ha reaccionat amb serenitat i empassant-se la seva irritació” davant les “absurdes provocacions”  que han vingut dels sectors nacionalistes catalans i bascos per les maniobres militars realitzades a Catalunya, i que el seu paper és fer de “garant de la seguretat i la defensa d’Espanya” en el compliment dels seus deures constitucionals. Espanya ( bé, part d’Espanya) contraataca, la Pàtria està en perill; ara ja en són tres en primera línia. Amb en Morenés queda clar que la millor defensa és un bon atac.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada