talaiot

en un petit pais, un petit cim; un bufec, un crit, una mirada. Tot plegat, un passeig escàs, curt, per un camí abrupte i aspre des d'on veure neixer la llum del sol i cercar l'impertorbable ponent. Com el propi viatge de la vida, un principi i un final, des del cau del nostre propi món per refer-lo cada dia

dimarts, 30 d’octubre del 2012

El far cultural de les Espanyes


Ho reconec, tinc debilitat pel ministre Wert. Amb  el seu aire sorrut, pretensiós; amb la seva mirada irònica, que a voltes es pot prendre per intel·ligent; amb les seves sortides de to, per fer notar la seva presència; amb els seus  desaires, inclús al propi món universitari; amb les seves “poses” un xic amanerades, que li poden provocar alguna contradicció espiritual; tot plegat, denota la seva posició de superioritat, la superioritat de qui està per sobre dels altres, gairebé del bé i del mal, la superioritat intel·lectual de qui té una superior talla moral?
José Ignacio Wert: Ministre de Cultura

M’agrada el ministre Wert, sense segones intencions, eh! Trobo que dona la talla del que ha de ser un ministre de Cultura a l’Espanya del segle XXI. Per fi, tenim un ministre que ens tracta com el que es pretén que siguem: un poble de súbdits, d’addictes a la televisió cultural del “Gran Hermano”,  que es distreuen i passen  l’estona llegint novel·les d’en José Mallorquí; i que van al cinema de quan en quan per veure de quin mal tots hem de morir, i quin serà el desastre de la natura que acabarà amb  la nostra societat tecnocràtica. Del teatre i de les sales de concert no cal parlar-ne,  val més no anar-hi;  aquests “espectacles” són per passar l’estona les classes riques i, si els volen, ja s’ho pagaran. El ministre Wert li dóna un to blavós al color gris-negre del govern del PP i, com a bon “clown” que és, ens distreu una mica en la tràgica comèdia que s’està representant  a l’escenari polític de l’estat espanyol, amb el beneplàcit dels partits majoritaris espanyols i catalans, davant d’uns espectadors que comencen a reclamar el seu dret prendre-hi part, per ser actors, i per acabar la funció amb un altre guió no previst. En Wert és autèntic, és un espanyol de raça; és el far cultural de les Espanyes, és el guia moral dels “neocons” espanyols.
vinyeta de l'Esquella de la Torratxa, de març del 1937

Ara el ministre Wert vol “espanyolitzar” els catalans, no és res de nou. Encara recordo les classes de “Formación del Espíritu Nacional”; quan, oh, sorpresa!, el mestre de gimnàstica cuidava de l'educació física i moral dels alumnes. Eren els temps del glorioso movimiento nacional de la doctrina nacional-sindicalista, del “España, Una, Grande y Libre”. Quin fart de riure: Una, sense comentaris; Grande, deu ser encara per Ceuta i Melilla; i Libre, amb el permís del BCE i la senyora Merkel; ah! i dels EEUU, que ara ja no hi pensem massa, però que encara tenen bases militars a la península  i conserven un cert poder econòmic i polític. Això d’espanyolitzar ens sona, no? Com diu l’Antonio Maestro, en el seu bloc, el “gran” escriptor del franquisme, José Maria Pemán, allà per l’any de la creuada 1936, en la seva condició de president de la Comisión de Cultura y Enseñanza del règim ordenava, en una circular als vocals de les Comisiones Depuradoras de Instrucción Pública, la depuració de tots aquells mestres envenenadores del alma popular primeros y mayores responsables de todos los crímenes y destrucciones que sobrecogen al mundo, i el trasllat d’aquells que, tot i ser moralment irreprensibles,  haguessin simpatitzat amb els “partidos  nacionalistas, vascos, catalanes, navarros, gallegos, etc”
diari "El Castellano" de 31-08-1909

També per la mateixa època, l’enyorat (per alguns) Millán Astray deia que “hay que exterminar a las razas vasca y catalana”; i si anem una mica més enllà, a l’any 1909, un articulista del diari “El Castellano” deia que el idioma catalán es otro síntoma de rebeldía. ... españolizar Cataluña es demanda de muchos catalanes .... Yo no ofendo a los catalanes con el epíteto de separatistas. No lo son. Pero en castellano decimos que son muy suyos. Y añado que sienten poco la solidaridad española y demasiado el componte como puedas”

Està vist, 100 anys més tard, el ministre Wert no ha estat gaire original; i és que, a vegades, la cultura, ni que sigui la del senyor ministre, no és acumulativa, sinó que roda al voltant dels prejudicis i estereotips de sempre. Encara que no sigui un seu seguidor, en aquest cas, no puc deixar d’estar d’acord amb el que deia fa pocs dies  l’expresident Montilla:  “España és una fàbrica de nacionalistes”

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada