talaiot

en un petit pais, un petit cim; un bufec, un crit, una mirada. Tot plegat, un passeig escàs, curt, per un camí abrupte i aspre des d'on veure neixer la llum del sol i cercar l'impertorbable ponent. Com el propi viatge de la vida, un principi i un final, des del cau del nostre propi món per refer-lo cada dia

divendres, 1 de febrer del 2013

Els camins de la costa de l’Empordanet: del Vedell a la Fosca, un passeig vora el mar

el mar des de dalt del Llis

Un dels recorreguts més bonics de tota la costa de l’Empordanet és el que va des de la Cala del Vedell fins a la Fosca, a tocar de Palamós. Si es vol fer sense cansar-se massa, el millor és anar amb dos cotxes i deixar-ne un al final de Calella, a la cruïlla del GR92 amb el camí del Jardí Botànic, i l’altre a la mateixa cala de la Fosca.  Si volem caminar una mica més, sortirem a peu des de Calella, inicialment pel GR92, per anar costejant fins a la Fosca. En aquesta segona opció, després no tindrem més remei que tornar per allà mateix  o, potser encara millor, tornar pel mateix GR92, que passa pel nord del càmping Palamós, segueix fins al la cruïlla de la carretera de la Fosca i enfila pel camí que retorna cap a cala Estreta i el cap Roig. I just a uns 100 metres a l’esquerra de la cruïlla, el GR agafa un que ens pujarà fins  a Roques d’Ase,  on podrem gaudir d’unes vistes espectaculars sobre el cap Gros de Palamós i la Fosca. Després, passant per sobre la carena i seguint  sempre els senyals del GR, anirem a parar un altre cop a Calella pel costat del cap Roig. Mar i muntanya, una delícia.

Així, sortint de Calella i seguint el GR arribarem en 10 minuts al cim del Puig del Terme. Tot just al cim, a ma esquerra del camí, trobarem una mena de tallafoc que mira cap el mar. A la seva dreta, pel bell mig de la pineda, seguirem per un corriol que uns 100 metres més avall es troba amb el sender que ve de la cala d’en Massoni.  A partir d’aquí, cap a la dreta i decantant cap a migjorn, muntanya avall, .... i apa!, que fa baixada.  Ara trobarem un altre camí a la dreta, més ampla però en molt mal estat, que ve del sector de Mont-ras i que també baixa cap el mar, i ...  cap avall!, que segueix fent baixada. 
cala del Vedell

Si volem  gaudir més de les vistes sobre el mar cal passar per sobre la pineda de l’esquerra, damunt del camí. A uns 20 metres hi han els penya-segats que moren sobre les roques del Llis i la punta d’en Garol, amb unes  vistes que enamoren tot mirant cap el cap Roig, Calella i Llafranc. Val la pena. Però, pareu compte!, la pinassa és molt abundant i la relliscada molt fàcil. I ara, a sota, veurem la cala del Vedell, ben plena de pedres arrodonides per la feina diària de l’aigua, i una taula de pedres feta per menestrals de Palafrugell que els matins del diumenges d’estiu hi venen, encara avui, a fer la fregida de serrans i julivies. Ull!, la baixada és perillosa. No cal anar-hi, és més bonica vista des de dalt.
cala del Crit

I ara sí, ja som al damunt de la cala del Crit, on fa pocs anys encara la dalla del “progrés” amenaçava urbanitzar-la, però a la que s’hi pot accedir més o menys bé per obra i  gràcia del treball voluntari de la gent de l’Associació Excursionista de Palafrugell, que ha arreglat les escales en diverses ocasions. A la dreta de la cala, passant per una obertura  entre les roques anomenada el Trau, passarem a la caleta de la Font Morisca (font avui desapareguda) i a l’altre cantó, ben bé davant, trobarem unes escales que donen pas cap el sender que volta  per sota de la finca de can Barella, que ens portarà fins els roquissers i a les cales inhòspites i solitàries bona part de l’any del Cap de Planes. A llevant, les illes Formigues i, a migjorn, les cales:  Roca Bona, cala Bona, cala d’en Remendon i, al final, la cala Estreta amb la seva barraca. Quin mar! Quina sorra! Quina tranquil·litat!  Anar-hi a l’estiu és una delícia, passejar-hi a l’hivern és una sensació inoblidable.

les cales del Cap de Planes
Tot seguint el corriol que voreja la costa arribarem a la meravellosa cala Corbs, amb una aigua enlluernadora de color blau esmaragda, i a la Punta d’en Perris, des d’on podrem gaudir d’unes vistes delicioses sobre la cala dels Canyers,  de Senià, i la Punta de Castell. Després de voltar Senià, per sobre de la finca del que fou empresari català modèlic (com el senyor de la Rosa) i president del Banc d’Europa i campió de tennis,  el senyor Carles Ferrer Salat (i també,  un dels primers desafortunats usuaris del Viagra a casa nostra), deixarem el camí principal, al qual ens ha dut el corriol de marina després de travessar la pineda que corona la cala dels Canyers,  i per un abrupte sender que neix just a la dreta de la porta de la finca, remuntarem el breu pujol  per arribar a la platja de Castell. El corriol, però, es divideix. El del davant a la dreta ens hi portarà passant per la barraca d’en Dalí; i el de l’esquerra, després d’una forta pujada i tot passant pel cim dels penya-segats de la Burra i pel mig de les fràgils pinedes del puig d’en Roura, ens hi durà passant per la cala dels Capellans, la roca Foradada i les runes del poblat ibèric de Castell, que tanca la platja pel sector de tramuntana.  Si el primer sender té l’atractiu de veure la barraca, el segon ens donarà la possibilitat de veure unes vistes esplendents sobre aquest tall de la costa.

vista des de la Punta d'en Perris
Un cop a Castell, el camí es fa més fàcil, més transitat. Es tracta de travessar tota la platja per damunt de la sorra, que aquí ja és de més mal caminar. Cal recordar que, la platja de Castell es va fer famosa fa poc més de vint anys, l’any olímpic i de la crisi del 1992, quan els propietaris de les dues finques que es troben a dalt dels pujols que tancant la cala per cada extrem  varen obtenir autorització de la Generalitat per urbanitzar tot l’entorn de la plana, arrel de l’aprovació d’un nou Pla general de Palamós que qualificava el sòl de tot el paratge com a “urbanitzable programat”. Aquest fet va provocar el rebuig i la protesta unànime de tota la gent de la comarca. La plataforma ciutadana que es va crear en contra d’aquell despropòsit, anomenada “Salvem Castell”, va treballar de valent en contra d’aquest projecte que preveia la construcció de 389 habitatges, aconseguint que l’Ajuntament convoqués la celebració d’un referèndum entre la gent de Palamós. El projecte es va aturar, el “no” havia guanyat amb molta diferència, i l’Ajuntament de Palamós així ho va haver de reconèixer. Tant l’Ajuntament com el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya  varen desestimar la requalificació del sòl del 1992. Malgrat tot, però, els propietaris varen aconseguir, reivindicant els seus “drets urbanístics”, una indemnització econòmica de la Generalitat que va haver de comprar tot el paratge de Castell pel preu de 12 milions d’euros, que òbviament vàrem haver de pagar entre tots. Havien passat 10 anys, ja era el març de l’any 2002.
la Foradada

Passat Castell trobarem les antigues barraques dels pescadors de S’Alguer, on també a mitjans dels anys 70 del segle passat hi va haver-hi un altre rebombori ambiental,  quan l’antic MOPU, en aplicació estricte de la Llei de costes, va donar l’ordre per enderrocar-les. Aquest fet provocà, com 17 anys després passaria a Castell, una forta oposició veïnal i la recollida de firmes en contra de l’enderroc (també es sospitava l’existència d’ interessos urbanístics al darrer de tot això). El final de la dictadura i la mort d’en Franco l’any 1975 varen facilitar que les ordres del MOPU quedessin al calaix.  La febre urbanitzadora de la costa, com la pedra de Sísif, volta i volta sense aturador.  Si en els anys del franquisme es varen fer tantes i tantes bestieses urbanístiques verticals, horribles gratacels contenidors d’apartaments apilonats que tapen el sol i la vista del mar, en els anys de la democràcia s’han fet de manera horitzontal, amb una ocupació del sòl forassenyada.  Certament, les barraques de S’Alguer  estan sota el domini (que no propietat) d’uns quants privilegiats de la comarca que en tenen la  clau; no són públiques, però en un sistema social on la propietat privada predomina, que volem fer? Expropiar-les? Enderrocar-les? ... seria pitjor el remei que la malaltia. 
S'Alguer

S’Alguer és el record, encara relativament viu,  d’una altra manera de relacionar-nos els humans amb el medi, una forma més natural, més difícil i rude, més salvatge si es vol, però el valor estètic, sentimental i antropològic de les barraques de S’Alguer no té preu. Després, seguirem pel mig de la pineda d’en Gori (on també, des de l’any 1986, s’ha produït un llarg contenciós pels drets urbanístics dels propietaris de l’indret, que fa pocs dies s’ha resolt amb un conveni entre ells i l’Ajuntament de Palamós, que els permetrà edificar 72 habitatges  a canvi de la cessió d’uns 30.000 metres quadrats de sòl de la pineda, que es qualifica com a zona verda) per tal d’arribar fins els primers xalets que ensumen el mar de la ja vella urbanització de la platja de la Fosca i a les runes d’una construcció encara més vella, l’antic Monestir de la punta de Sant Esteve que, de manera prou precària,  encara es conserva.
vista des de Roques d'Ase

El passeig ha estat una mica llarg però, també, ha estat esplèndid. La durada en temps no la sé, depèn. Depèn de les estones en que hom es quedi  bocabadat, enlluernat per tanta bellesa, per la delicada harmonia de l’entorn, mirant les onades repicar damunt les roques, la fressa del mar, flairant els seus aromes, ... ; dels minuts que hem aprofitat per tal de fer més i més fotos, ... a on?, a qui?, o, senzillament, dels moments en que ens hem aturat a gaudir de la pau de l’entorn. No ho sé, és una caminada que es pot fer amb una hora i tres quarts (només l’anada) o amb tres hores i mitja, o durant tot un dia enter si ens decidim a fer-la ben proveïts d’aigua i de quelcom que posar al bell mig del païdor.      



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada