talaiot

en un petit pais, un petit cim; un bufec, un crit, una mirada. Tot plegat, un passeig escàs, curt, per un camí abrupte i aspre des d'on veure neixer la llum del sol i cercar l'impertorbable ponent. Com el propi viatge de la vida, un principi i un final, des del cau del nostre propi món per refer-lo cada dia

divendres, 19 d’octubre del 2012

Les eleccions del 25-N: el “Plebiscit” del President Mas


El President de la Generalitat ha donat per acabat el curs polític actual. Ara toca canviar la tàctica. Després del cop de porta d’en Rajoy (més que previsible, malgrat la seva qüestionable intel·ligència política) a les reiterades demandes de fer un Pacte fiscal entre l’Estat central i la Generalitat, la nova estratègia de CiU ara és posar-ho tot al cova per tal d’aconseguir un Estat català propi, a partir de convocar una consulta? un referèndum? ... sobre la independència de Catalunya i la segregació envers Espanya, en el marc de la Unió Europea, davant la pressió popular i les demandes d ’una part important de la ciutadania de Catalunya. Ara, el president Mas convoca eleccions en clau de plebiscit. Ara vol arrasar, vol passar per damunt de l’esquerra social i nacional, i de totes les altres opcions independentistes, o de caire espanyolista,  per tal de tenir què?  més força per negociar a Madrid, amb l’Estat central?; a Brussel·les, amb la Comissió i el Parlament  de la Unió Europea?

Hi han aspectes que són preocupants  i sobre els quals cal reflexionar: és real aquesta intenció, aquesta voluntat independentista de CiU? És real el canvi d’estratègia? O estem davant d’una nova acrobàcia política? Quin és el paper que espera en Mas que faci la dreta econòmica catalana, especialment la gran burgesia (les 400 famílies i el nucli dur de 25 o 30, que deia en Josep Ramoneda), en una època en que s’ha tornat transnacional; en uns temps  en que  la profundíssima crisi econòmica que patim, i a la qual no se li veu un final a mig termini, ha conduït  les protestes populars cap el model d’Estat en lloc de fer-ho cap a les continuades rebaixes socials, i l’aprofundiment de la crisi pot esdevenir insostenible per a la gent?
De ben segur que, en som molts els que no hi creiem gaire en la voluntat real del canvi d’estratègia de CiU; i que pensem que no és res més que un altre pas  en la tàctica de sempre, a remolc, ara, d’unes circumstàncies que el govern de CiU no ha estat capaç de controlar: ha atiat el foc i se li han encès les brases.  I pel que fa a les forces polítiques que es diuen d’esquerra, la seva debilitat és evident: amb un PSC en fallida tècnica, trencat políticament, les nacionalistes  (ERC, Reagrupament, SI) continuen dividides, corcades per lluites internes i plegades  de personalismes, i amb una definició social més aviat dubtosa. I les més arrelades al territori, com ara les CUP, no tenen la massa  crítica necessària per incidir seriosament en l’escenari polític. I pel que fa a l’esquerra social (EUiA i ICV), legítimament abocada a la defensa dels drets laborals i socials de la classe treballadora, el debat sobre el problema nacional l’agafa a contrapeu i a la defensiva, internament, conscient que la seva pluralitat és, en aquest cas, el seu taló d’Aquil·les.

 I mentre tots plegat discutim si són tiris o són troians, la gran burgesia espanyola i catalana ens estafa i ens roba, fent que les condicions de vida i de treball de les ciutadanes i els ciutadans del nostre país siguin cada dia més precàries. I sembla que, la major part de la classe política catalana i espanyola ens distreu i ens enganya, fent que la confrontació ideològica sobre l’independentisme, el federalisme o l’ espanyolisme més ranci amagui els problemes reals de les persones. A voltes, hom té la sensació que és una batalla preconcebuda, atiada des del  Palau de la Generalitat  i els seus mitjans de comunicació, i des de la Moncloa, amb l’ajut d’altres institucions, administracions públiques(com ara la pròpia Monarquia, el Tribunal Suprem, l’Església catòlica, l’exèrcit, ...) i dels mitjans de comunicació nacionals, per confondre a la gent, per fer-li oblidar els seus problemes reals, com si amb la tradicional tàctica de confrontació i distracció Barça-Madrid no n’hi hagés prou.
El govern d’en Rajoy i el PP, a Madrid, amb el suport de CiU pel que fa a tots els temes econòmics i de política social, representa  el mateix que el govern d’en Mas i CiU, a Catalunya, amb el suport del PP amb la seva política econòmica antisocial: tots defensen el mateix model social neoliberal. Un model que protegeix els mateixos interessos econòmics, els de  de la gran burgesia financera parasitària i industrial internacional que, davant un món en canvi, s’atrinxera per fer pagar la crisi als de sempre, als que menys tenen, als treballadors i a les treballadores de qualsevol condició i país.  Si el PP retalla a nivell de tot l’Estat, CiU fa el mateix a Catalunya. Com a la pintura d’en Goya, són hereus del mateix Saturn que es menja a la seva gent,  per continuar conservant  els seus privilegis.
En aquest escenari, les legítimes aspiracions a la lliure disposició del poble de Catalunya  no es poden veure manipulades per les decisions d’un president i d’un govern que, amb l’avançament de les eleccions,  només persegueix un suport plebiscitari, incondicionat per legitimar, encara més, la creixent espiral de retallades en tots els àmbits de la vida en societat: cultura, educació, sanitat, assistència social, condicions laborals, .... La tradicional tàctica de confrontació “victimista” del “pujolisme” de CiU, amb en Mas, a fet un salt endavant, confonent tàctica i estratègia. Una estratègia que no va enlloc, i que només amaga les vergonyes de la seva política antisocial, i que abona inconscientment un terreny cada cop més empantanegat: treballar-lo per tenir una bona collita serà una feina irrealitzable. Con en els temps de la “Lliga Regionalista”, de la “por” de la burgesia catalana per la revolta social poden sortir nous fracassos i traïcions, que haurem de pagar entre tots. Catalunya no és Kosovo, perquè Espanya no són els Balcans; però tampoc vol ser, com Andorra, un país sense drets socials, com deia fa pocs dies el bon amic Argemir González.

Seria fatal!  tots plegats tornaríem a ensopegar amb la mateixa pedra.  La dreta catalana i la espanyola ens manipula i ens porta cap el empobriment social i la dependència internacional.  Els ciutadans i les ciutadanes del nostre país no podem seguir per aquest camí de precarietat i d’atur desenfrenat, on els joves, la gent gran, les dones, els aturats i els immigrants en pateixen, especialment,  les conseqüències.  
Cal que la política i l’economia es posin al servei de les persones. L’espiral de retallades i de precarietat no porta enlloc. Dret a decidir? sí; però, drets socials i laborals, també!
Cal engegar un procés constituent  a nivell de l’Estat i refer el sistema representatiu de la democràcia que es va encetar amb la transició espanyola de finals dels anys 70; redefinint el paper dels partits polítics i donant veu al món associatiu, en la seva dimensió més àmplia.

Cal refer el diàleg nacional i pactar el camí per aconseguir un nou model d’Estat, on tot sigui possible, per tal de racionalitzar-lo i fer-lo entenedor, a fora i a dintre. És més difícil fer que desfer, però aquest és el repte. Part de la comunitat internacional pot veure amb bons ulls el canvi en el model d’Estat, però el Dret internacional és ambigu i el pacte s’ha de fer a nivell d’Estat.
I cal que el dia 25 de novembre li demostrem al president Mas que aquí, a Catalunya, hi ha una nació de ciutadans i ciutadanes  que no són súbdits, ni súbdites, de ningú, i que no es deixaran  enganyar i robar per sempre més. Així sia.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada