talaiot

en un petit pais, un petit cim; un bufec, un crit, una mirada. Tot plegat, un passeig escàs, curt, per un camí abrupte i aspre des d'on veure neixer la llum del sol i cercar l'impertorbable ponent. Com el propi viatge de la vida, un principi i un final, des del cau del nostre propi món per refer-lo cada dia

dimecres, 30 de maig del 2012

Cul de sac

- Escolta noi, el nostre país, més ben dit, el nostre Estat, està en un cul de sac, podríem dir que està en fallida tècnica, en una clara situació de suspensió de pagaments o, com diuen ara, en “concurs de creditors”. S’han acabat les alegries i el nostres governants, els “millors” d’aquí i d’allà, no saben que coi han de fer; això no ho arregla ni el més ben pintat!, diuen o pensen en la intimitat.
Canviar el model productiu?, això va per llarg i no tenim ni paciència, ni diners, ni oportunitat per fer-ho; hem perdut el tren. De fet ja fa molts anys que l’hem perdut aquest tren, per això hem de fer AVE’s, per córrer més que els altres, encara que sigui per anar el Teatre Real, o a veure el Madrid.  
Seguir amb el totxo?  home, seria una possibilitat, encara queda alguna platja més o menys verge per urbanitzar, com a Valdevaqueros, a Tarifa, on sembla que ja si han posat; o a Torre Macenas, a Mojacar, on ja si van posar (tot i que encara queda molta feina per fer); o la del  Algarrobico, a Carboneras, on cap administració s’atreveix a fer complir la llei i les sentències judicials,  i fa enderrocar l’hotel il·legal. - Ves quin disbarat, si l’hotel ja està acabat!, i a més que dirà l’alcalde socialista de Carboneras -  ... o la platja de Pals, sense anar tant lluny; ara que no hi han les antenes de Radio Liberty ni diners per tirar endavant els PEIN’s  - No, sí que queda, sí! Només és qüestió de mirar cap una altra banda, o desclassificar el sòl i ja està - Però, ben mirat, la vaca ja no té gaire llet, està més eixuta que la Tordera. Amb això sol, no ens en sortirem.  

- I si apostéssim pel nostre principal avantatge comparatiu, com diuen els economistes, el sol? - El sol o el sòl? - El sol, home; bé, tots dos. Ara que hi ha maregassa a bona part de les aigües de la Mediterrània, el sol podria ser, encara, la millor solució. Més turisme, més  hostaleria, més serveis, més segones residències. Encara queden molt sectors i col·lectius de clients potencials per captar: més jubilats europeus, més nòrdics i centreeuropeus, més russos, més àrabs (rics, naturalment), i xinesos i indis, eh! que sembla que a ells no els hi afecta la crisi. Poden venir aquí de vacances o a viure-hi; inclús poden quedar-se tota l’eternitat, si volen. Totes les facilitats, els hi farem un vestit a mida. – Home, no siguis morbós, la caixa no és un vestit - Bé, tu ja m’entens, ho dic en un sentit figurat.
- I ara que hi penso, també podem explotar el sòl  d’una altra manera: podem fer més i més hivernacles, com el Maresme i Almeria. És tan bonic anar per la carretera i veure les grans extensions de plàstic!  Cada vegada que amb la meva parella anem en cotxe a Vera i a Mojacar, a partir de Puerto Lumbreras, com que l’autovia fa una mica de baixada, comences a veure cap al sud, cap a la banda de Nijar i el Cabo de Gata, aquell reflex, aquella lluentor que sembla aigua de mar. Fa goig de veure i a sobre dona feina. Es treballa més el camp, es promou el sector  agroalimentari i la indústria del plàstic. Quines sinèrgies, eh! Ah!, i d’allò de que la terra per qui el treballi, res de res, eh! cal facilitar l’entrada de més i més capital, espanyol o estranger, és igual, és capital; mai més ben dit. I els que sobrin, cap a casa.
-Tu, ara que dius això de tornar a casa i de viatjar, l’autovia, és de pagament?                – És igual això, que sigui o no de pagament, total, tot plegat va a parar a la mateixa butxaca. Si li pagues a la concessionària, que de fet segur que és d’un grup bancari ja ho hauràs pagat; i si no li pagues, l’Estat haurà de pagar-ho tot  i, a més, quan el banc, com ara, estigui fotut l’Estat l’haurà de subvencionar, i també hauràs de pagar tu.   – Bueno, però, només pagaré un cop, noi! Ja va dir-ho el rei fa molts anys, en el seu discurs d’investidura: “que para nadie haya prebendas ni privilegios” 
- Bueno, escolta, no m’han parlis de la monarquia, no m’han parlis perquè no acabaríem. Com et deia el principi, ara estem en un cul de sac.     

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada